Wanneer u het niet eens bent met het oordeel of de gang van zaken in een rechtszaak kunt u in hoger beroep of cassatie gaan. Uw zaak wordt dan opnieuw bekeken door een hoger rechtsorgaan. Hoe dit in zijn werk gaat en wat hierbij komt kijken leest u hieronder.
Wat betekent hoger beroep?
Het kan gebeuren dat een rechtbank een uitspraak doet waar één of zelfs beide betrokken partijen het niet mee eens zijn. Indien dit het geval is en zij denken dat een hogere rechter een gunstigere uitspraak doet, dan kunnen zij de zaak opnieuw laten beoordelen. Een hogere rechtbank zal in dat geval gevraagd worden om de zaak nog een keer te bekijken en wederom een uitspraak te doen. Dit is beter bekend als in hoger beroep gaan.
Hoe werkt hoger beroep?
Om in hoger beroep te gaan dient één van de betrokken partijen binnen 3 maanden na de uitspraak van het vonnis opnieuw een dagvaarding in bij de wederpartij. In de dagvaarding zal de datum staan waarop de zaak opnieuw beoordeeld zal worden door het Gerechtshof.
Voordat de zaak daadwerkelijk opnieuw voor het gerecht zal verschijnen zal er gekeken worden of de zaak in aanmerking komt voor hoger beroep. Indien het een financieel vonnis van minder dan € 1.750,- bedraagt kan het zijn dat het hoger beroep niet behandeld zal worden. Het is belangrijk om te weten dat in Nederlands slechts eenmaal hoger beroep kan worden ingesteld tegen een uitspraak. Wel is het mogelijk om na hoger beroep in cassatie te gaan. Hierbij zal alleen naar de toepassing en juiste interpretatie van het recht worden gekeken en niet naar de inhoud van de zaak.
Hoe lang duur hoger beroep?
Afhankelijk van de complexiteit van de zaak duurt het doorgaans tussen de 6 en 12 maanden om het hoger beroep te behandelen. Indien een verdachte in voorlopige hechtenis zit kan het zijn dat de fase van het hoger beroep langer duurt dan de straf waartoe de rechtbank de verdachte heeft veroordeeld. In dat geval kan een advocaat een verzoek tot opheffing indienen.
Wat is cassatie?
Wanneer men in cassatie gaat betekend dit dat men beroep aantekent bij het hoogste rechtsprekende orgaan van het land tegen een uitspraak van een lagere rechter. Hierbij zal er niet naar de inhoud van de zaak, zoals bij in hoger beroep gaan, gekeken worden maar naar de wijze waarop de wet is toegepast. Indien de cassatierechter constateert dat het recht niet correct is toegepast door een lagere rechter, dan zal hij de uitspraak van deze rechter verbreken.
Wanneer is cassatie mogelijk?
In Nederland is het mogelijk om zowel na een beslissing van de rechtbank als van het gerechtshof direct bij de Hoge Raad in cassatie te gaan. Het is belangrijk dat dit binnen 14 dagen na de uitspraak gebeurt.
Hoe lang kan cassatie duren?
De duur van een cassatie procedure bedraagt gemiddeld ongeveer twee jaar. Afhankelijk van de complexiteit van de zaak is het echter ook mogelijk dat dit proces een stuk korter of juist langer duurt.
Bent u van plan om in hoger beroep of cassatie te gaan?
Wanneer u van plan bent om in hoger beroep of cassatie te gaan is het aan te raden of zelfs verplicht om een advocaat in te schakelen. Bij Cura Advocaten bent u aan het juiste adres om uw belangen te behartigen. Wij gaan graag met u in gesprek en denken mee om te komen tot een passende oplossing. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.