Dagvaarding rijden onder invloed

De strafrechtadvocaat - bord-hof-1

Rijden onder invloed

Bent u aangehouden wegens rijden onder invloed? Heeft u een dagvaarding ontvangen wegens overtreding van de Wegenverkeerswet wegens rijden onder invloed?

Of u nu schuldig bent of niet doet voor ons niet ter zake;  De strafpleiters van de destrafrechtadvocaat zijn gespecialiseerd in verkeerszaken en kunnen u daarom uitstekend bijstaan in uw verweer.

“Glaasje op, laat je rijden“…. De Amsterdamse volkszanger Sjakie Schram scoorde er in de jaren zestig een grote hit mee. Het was een hit met een boodschap; alcohol en verkeer gaan niet samen.

De slogan “Glaasje op, laat je rijden“ is door de overheid dan ook jarenlang gebruikt om alcoholgebruik in het verkeer te ontmoedigen, ondanks het feit dat rijden onder invloed gewoon een misdrijf oplevert, net als dat diefstal en mishandeling misdrijven zijn.

Het rijden onder invloed is strafbaar gesteld in artikel 8 Wegenverkeerswet. Het is verboden om een voertuig te besturen na zodanig gebruik van alcoholhoudende drank dat het ademalcoholgehalte hoger blijkt te zijn dan 220 µg/l of het bloedalcoholgehalte hoger blijkt te zijn dan 0,5 ‰. Bij een beginnend bestuurder ligt het toegestane ademalcoholgehalte op 0,88 en het alcoholpromillage op 0,2.

Zoals gezegd, is rijden onder invloed een misdrijf. Er zijn diverse sancties op mogelijk, variërend van (hoge) boetes, een (langdurige) rijontzegging en zelfs gevangenisstraf!

Rijden onder invloed kan op verschillende manieren strafrechtelijk worden afgedaan, bijvoorbeeld met een bekeuring. Ook kan er een zgn. Officierszitting volgen waarin u een voorstel gedaan wordt  om de zaak af te doen door oplegging van een geldboete al dan niet in combinatie met een rijontzegging. Let wel, u hoeft het voorstel niet te accepteren. U kunt aangeven het niet eens te zijn met de strafbeschikking door verzet aan te tekenen. De termijn daarvoor is kort: slechts twee weken! Neem daarom zo snel mogelijk contact met ons op voor advies.

Afhankelijk van alcoholpromilage, verkeersgevaarlijk gedrag of zelfs een aanrijding, en recidive kan de officier van justitie er ook voor kiezen om de zaak direct “gewoon” strafrechtelijk af te doen. U zult dan een dagvaarding voor de politierechter ontvangen. Ook hier het devies; neem zo snel mogelijk contact op met een specialist van destrafrechtadvocaat.

Bij veel mensen is onbekend dat bij alcoholdelicten de mogelijkheid bestaat dat het CBR wordt ingeschakeld. Dit is een bestuursrechtelijk traject naast en dus niet in plaats van het strafrechtelijke traject! U zult ongeschikt verklaard worden en uw rijbewijs moeten inleveren.

De ervaring leert dat u in het CBR traject een zware pijp zult moeten roken om het CBR te laten besluiten dat u wél geschikt bent. Neem daarom direct contact op als het CBR in beeld komt.

Neem daarom direct contact op als het CBR in beeld komt.